Városi Könyvtár és Művelődési-Felnőttképzési Központ
Pályázati azonositó: HEFOP-2.2.1.-06/1.-2006-06-0017/4.0
 
Dátum: 2023.06.07.
Menü
Kapcsolat
Városi Könyvtár és Művelődési-Felnőttképzési Központ
8790 Zalaszentgrót, Batthyány u. 9.
Tel: (06 83) 360 120
Fax: (06 83) 360 120
szentgrot @ vmkami.sulinet.hu
Pályázati infók
A projekt az EU társfinanszírozásával, a Nemzeti Fejlesztési Terv Humánerőforrás- fejlesztési Operatív Programja keretében valósul meg.
Képtár
Képtár
Képtár
Login
Név:
Jelszó:
Belép
Pályázat / Konzorciumi tagok / Dunántúli Roma Vezetők Szövetsége látogatók: 3900  Nyomtatható

A Dunántúli Roma Vezetők Szövetsége 2002. november hónapban kezdte meg működését nagykanizsai székhellyel. Regionális jellegét tekintve a megyében 50 Cigány Kisebbségi Önkormányzattal, a Dunántúlon 140 Cigány Kisebbségi Önkormányzattal és Civil szervezettel van kapcsolata, illetve együttműködési megállapodása.

Nagykanizsa 56 ezer fő lakosából hozzávetőlegesen 5 ezer fő a roma. Megoszlás szerint a beás anyanyelvűek vannak többségben, megközelítőleg 81%, még oláh anyanyelvű hozzávetőlegesen 2.3%.

A nagykanizsai és a Zala megyei települések roma vezetői bizalmat és tiszteletet élveznek a roma közösségeknél. Hatékonyan viszik keresztül terveiket a Civil Szervezetek, a Közigazgatási szervek és a Kisebbségi Önkormányzatok útvesztőiben is eredményeket tudnak felmutatni. A romák értékelik ezt a munkát és támaszkodnak vezetőikre.

A Szövetség alakulásakor magára vállalta azt a feladatot is, hogy további potenciális vezetőket kutat fel és toboroz, olyan embereket keres, akikben még van hajlandóság, hogy felszólaljanak és rendelkezzenek a roma problémák képviseletéhez szükséges képességekkel. Alulról jövő kezdeményezésre alakult szövetségünk, biztosítja azt a politikamentes fórumot, ahol a romák összejöhetnek, problémáikat intézhetik.

Nagykanizsa városában és Zala megyében tényleges kommunikáció alakult ki a többség és a roma társadalom között. Nálunk nem tapasztalható olyan nagyfokú előítéletes viselkedés, mint általában az országban. Hagyománya van a romák és a többség együttműködésének egymás iránt tanúsított tolarenciájának. Azonban figyelemreméltó tényező, hogy a roma érdeklődés és részvétel megfelelő formái nem állnak összhangban a közéleti érdeklődés általánosan elfogadott, megfelelőnek ítélt formáival.

Az intézmények nem minden esetben képesek arra, hogy befogadják a roma véleményeket, ami gyengíti a többségi társadalmat és a roma közösséget is.

Szövetségünk minden esetben igyekezett a város kulturális életében részt venni, jó kapcsolatot tartani a civil és hivatalos szervekkel.

Szövetségünk egyik legnagyobb eredménye, hogy 2003. április. 09-én Vajda László ( Zala Megyei Közgyűlés Tanácsnoka ) kezdeményezésére megalakult a Zala Megyei Roma Koordinációs Tanács. Felkérésére a Dunántúli Roma Vezetők Szövetsége dolgozta ki a " Zala Megyei Középtávú Roma Stratégiai Program és Munka Tervet", a program megvalósulását 50 CKÖ és Civil Szervezet támogatja. A Zala Megyei Közgyűlés 2003 június 20-i ülésén a koncepciót tájékoztatóként elfogadta és támogatta. Partner volt a Munka Terv kidolgozásában és a 2003 július 01 -én kelt megállapodásnak megfelelően hozzájárult egy fő Cigányügyi Referens alkalmazásához valamint félévente 120 ezer forintot biztosított az iroda fenntartásához, mely a dologi kiadások részbeni fedezetére szolgált.

A Munka Terv kidolgozása kapcsán került sok roma közvetlenül kapcsolatba a közélettel. Ez próbára tette a közösség problémamegoldó képességét és tesztelte, hogy képesek a romák kritikus helyzetben együttműködni.

Az intézményi ismertetőből tisztán látszik, hogy Zala megye egyik legbefolyásosabb, legfelkészültebb cigány szervezete konzorciumunk tagja. Nagy József a szervezet elnöke a PTE Romológia szakán végzett, így képzett szakember segíti a konzorciumunkat.